Župa

belo crno vino

U slivu Zapadne Morave i njenih pritoka, u kotlini između Kopaonika, Željina, Jastrebca i Goča smešteno je vinogorje Župe. Mesto za koje se smatra da poseduje najbolje uslove za gajenje vinove loze, Župa zauzima važno mesto u istoriji našeg vinogradarstva.

Opština Aleksandrovac smeštena je u centralnom delu Srbije, nalazi se na padnima Kopaonika, Željina i Goča. Aleksandrovac se prostire na površini od oko 366 kvadratnih kilometara, ima oko 30.000 stanovnika, njene granične opštine su Trstenik, Vrnjačka Banja, Kraljevo, Raška, Brus i Kruševac. Istočni deo Župe se nalazi na nadmorskoj visini od 180 do 500 m, on zahvata i ravničarski deo aluvijalne ravni reka Vratarice, Kožetinske i Drenačke. Dok se središnji deo Župe nalazi na nadmorskoj visini od 500 do 750 m, a zapadni planinski deo na nadmorskoj visini od 750 do 1785 m. Župsko zemljište je veoma produktivno, velike povšine zemljišta se obrađuju. Hidrografsku mrežu opštine Aleksandrovac čine rečni tokovi kojih ima 15, klima je umereno kontinentalna sa nekim odlikama izmenjene sredozemne klime. Klimatski uslovi zajedno sa mnogim drugim faktorima sačinjavaju idealno okruženje za uzgoj vino loze odličnog kvaliteta i voćarastva.

Studenička povelja iz 1196. godine kaže da je župan Stefan Nemanja manastiru Studenica darivao vinogradarska sela u Župi, do pada srednjovekovne srpske države, manastiri Studenica i Žiča su imali vinske podrume. Na teritoriji Župe od zemljišta preovlađuje karbonat, smonica i černozem, a karakteristike reljefa su blago talasasti brežuljci. Vredni i časni ljudi iz Župe kažu da je vino njihova sudbina, oni gaje neizmernu ljubav prema vinovoj lozi, grožđu i vinu. U njihovom vinogorju se pored novih sorti gaje i autentične stare sorte prokupac i tamjanka. Prokupac je stara sorta oko 1000 godina, dok se tamjanka u Srbiji gaji oko 5 vekova, a vodi poreklo iz Francuske.

belo vino

Najveći grad župskog vinogorja je Aleksandrovac, a turističku ponudu tog kraja upotpunjuje blizina Vrnjačke Banje i Kopaonika, kao i tvrđava Koznik, zatim ostaci manastira Drenča iz XIV.veka i manastir Rudenica iz XV.veka. Obilazak poljana je takođe turistima jako privlačna opcija. Poznata i posećena je i manifestacija Župska berba koja je ujedno i jedna od najstarijih vinskih manifestacija u Srbiji.

Ljubitelji vina kažu da se vino iz Župe prepoznaje lako, kvalitet i specifičan ukus ga krase, a ujedno i odaju, vino iz Župe je dobro vino. Aleksandorvačka Župa predstavlja zemlju vinarstva i vinogradarstva, na njenom terenu život vinove loze traje od praistorije pa sve do dan danas. Istorija vinarstva i vinogradarstva u Župi je poznata o njoj se govori puno, a tu su i dokazi poput spomenika i poljana. Za vreme Prvog svetskog rata neki Župljani su proveli vreme na lečenju u Francuskoj gde su usavršili svoja dotadašnja znanja iz vinarstva i vinogradarstva, oni su svojim povrtakom u Župu stečeno znanje primenili i postali pravi stručnjaci u oblasti vinarstva i vinogradarstva. Danas potomci tih vinara proizvode veoma kvalitetna vina, kao i rakije.

U Župi se danas na površini oko 3.000 hektara nalaze vinogradi, po čemu ona spada u jedno od većih vinogorja naše zemlje. Bogat sortiment vinove loze odlikuje vinograde Župe, a zahvaljujući tom bogatom sortmanu vinove loze koje daje kvalitetan rod pravi se i vrhunsko vino sa zaštićenim geografskim poreklom. Tamjanika i prokupac su autentične sorte grožđa u našoj zemlji, ali pored njih u Župi se gaje i smederevka, župski bojadiser sovinjon, semijon, neoplanta, župljanka, šardone i italijanski rizling.

„Vino Župa“ je firma koja je osnovana 1956. godine, danas je lider među firmama, nastala je ujedinjavanjem 9 zemljoradničkih zadruga, koje su postojale u Župi posle Drugog svetskog rata. Krajem 1956. godine objekti podruma su bili spremni za prijem i aktiviranje sudova i opreme, kao i za prihvatanje berbe grožđa i za početak prerade. Zahvaljujući kvalitetnim proizvodima brzo se je za ime „Vino Župe“ znalo širom nekadašnje Jugoslavije i sveta. A fizički obim proizvodnje u “Vino Župa” je 10 puta veći nego li što je bio u najuspešnijoj godini svog postojanja preduzeća pre privatizacije.

Župa poznata po kvalitetnoj vinovoj lozi, grožnju i izuzetnom vinu u čijem ukusu uživaju i najprobirljiviji sa istančanim ukusom za vino predstavlja pravi primer poslovanja i maksimalnog iskorišćavanja prirodnih pogodnosti jednog kraja.