Znamenite ličnosti

muzika

Vrnjačka Banja je poznato turističko gradsko naselje u Srbiji, smešteno u Raškom okrugu u kome u toku godine borave brojni posetioci. Pa je samim tim logično da u Vrnjačku Banju koja je naša najveća i najpozanitija banja dolaze i poznate ličnosti kako poslovno, tako i radi odmora i relaksacije.

Najpoznatije ličnosti koje se vezuju za Vrnjačku Banju su: Dušan Radić proslavljeni lekar i pisac, Jovan Miodragović poznati pisac za decu, Miodrag Protić slikar i likovni teroretičar, Vladeta Vuković književnik i profesor, Milan Sotirović istoričar, Igor Gočanin vaterpolista, Milan Krčmarević fotograf, Vlada Belanijan književnik i drugi.

Desanka Maksimović naša poznata pesnikinja je inspirisana pričom Nade i Relje koja se vezuje za čuveni Most ljubavi napisala jednu od svojih najlepših ljubavnih pesama Molitva za ljubav. U šetnji i vožnji fijakerom nekad su se vozili kroz istoriju naše poznate ličnosti: Maksim Gorki, Danilo Bata Stojković, Desanka Maksimović, Ivo Andrić…

Za vreme Karnevala u Vrnjačkoj Banji koji je vodeća manifestacija u Srbiji i koja okupi preko 200.000 posetilaca, a iz godine u godinu se taj broj povećava dolazi veliki broj poznatih ličnosti u banju. Karneval se održava u julu mesecu i traje oko nedelju dana. U Vrnjačkoj Banji poslednjih godina održavali su se koncerti poznatih grupa i estradnih ličnosti poput: Boni Tajler, Vaja Kon Dios, Toto Kotunjo, Zdravko Čolić, Hari Mata Hari, Vlado Georgijev, Van Gog, Balkanika, Riblja Čorba, Legende, Zvonko Bogdan, Osbvajači, Negativ, Atomsko sklonište, Kerber, Dejan Cukić, Željko Samardzić, Crvena Jabuka, Masimo Savić, Film, Jelena Rozga, Ceca, Divlje Jagode, Haris Džinovic i još mnogih drugih poznatih ličnosti. Vrnjačka Banja je i domaćin mnogih kulturnih i zabavnih manifestacija za vreme tih manifestacija se u noj okupljaju poznate ličnosti, neke od tih manifestacija su: Međunarodni festival klasične muzike, Pozorišni dani srpskog teatra, Festival likovnog stvaralaštva, Festival filmskog scenarija i drugi muzički festivali. Treba pomenuti i dolaske Vlade Divca po kome hala sportova nosi njegovo ime, kao i muzej Vlade Divca koji se nalazi u okviru hale.

retoricari

Kulturni centar Vrnjačke Banje svake godine organizuje manifestacije u oblasti kulture kako poseduje bioskopsko – pozorišnu dvoranu, Zamak kulture sa galerijskim i muzejskim prostorom i Amfiteatar sa 1500 sedišta ove manifestacije su veoma posećene. Manifestacija „Vrnjačke kulturne svečanosti„, traje 100 letnjih dana, a čine je vrhunski programi iz oblasti književnosti, pozorišnog, filmskog, televizijskog i muzičkog stvaralaštva, likovne delatnosti, izdavaštva i muzeologije, to je period u kome se okupljaju poznate ličnosti u Vrnjačkoj Banji. Književno leto je program iz oblasti književnog stvaralaštva koji obuhvata književne portrete istaknutih pisaca, razne promocije knjiga, kao i književnih regija i gradova Srbije, književne manifestacije i dodeljivanje književnih nagrada, dok se za vreme pozorišnih dana srpskog teatra odvijaju revijalne predstava iz repertoara pozorišta Srbije, koje omogućavaju onima koji borave u Vrnjačkoj Banji da vide hit premijere, dramsku klasiku i avangardu, glumacke portrete, velikane dramske književnosti i druge programe. Za vreme Festivala filmskog scenarija koji je u dešava u toku avgustu na letnjoj pozornici u Vrnjackoj Banji dolaze znamenite ličnosti iz sveta filma u banju kako bi prisustvovali ovom događaju. Pored prikazivanja i naravno vrednovanja i nagradivanja scenarija filmova tekuće godišnje filmske produkcije u toku je i Simpozijum o scenariju, a na njega se nadovezuju filmske revije i serijali kao što su premijere filmova, FEST, Sinemanija, Kinoteka i druge revije i serijali zbog kojih u banju dolaze poznati koji se bave tom vrstom posla.

Povoda za dolazak u Vrnjačku Banju poznate ličnosti imaju mnogo, a kako Vrnjačka Banja neguje različite sadržaje kojim privlači raznovrsne tipove gostiju i sami gosti jesu raznovrsni i zanimljivi. Vrnjačka Banja je privlačno mesto i za posao i za odmor, a poznati svojim dolaskom i boravkom u Vrnjačku Banju spajaju lepo i korisno.