Vrabac

vrabac u Vrnjackoj Banja

Vrnjačka Banja poznata je po velikom broju lokacija koje turisti rado posećuju, u njenom carstvu nalaze se mnogi simboli po kojima je prepoznatljiva, a jedan od najupečatljivijih simbola je svakako skulptura vrabca sa opancima i šajkačom na glavi. Vrabac Gočko kako mu tepaju meštani i turisti Vrnjačke Banje, dobio je ime po planini Goč, njegova skulptura se nalazi u samom centru Banje i privalači pažnju posetilaca. Ovaj simpatični vrabac osvaja srca najmlađih, a ni odrasli ne mogu biti ravnodušni prema ovoj skulpturi. Fotografisanje kraj Gočka ili bolje rečeno sa Gočkom je obavezno, gotovo svaki turista ima sliku sa njim koju ponosno pokazuje. Ovaj slatki nasmejani vrabac koji namiguje a sa jednim podignutim krilom kao da pozdravlja sve posetioce Vrnjačke Banje i želi im ugodno provedeno vreme u njoj, prava je atrakcija i njegova poseta je obavezna. Vrabac Gočko je simbol Igara bez granica 1990. godine, Vrnjačka Banja je tada bila domaćin, u čast tom događaju napravljen je vrabac koji pleni svojim simpatičnim oblikom i skladom boja koje su upotrebljene za njegovu izradu. Tada simbol Igara bez granica, a danas simbol Banje. Mesto na kome se nalazi ova velika skulptura vrabca naziva se “Plato kod vrabca” . U Igri bez granica takmičari iz raznih evropskih zemalja obučeni su u neobične kostime i izvršavaju neobične zadatke. Ovaj šou je potekao iz Francuske, predsednik Šarl de Gol je želeo da se takmiči omladina Nemačke i Francuske u nizu zabavanih igra u cilju učvršćivanja prijateljskih odnosa dve države.

Vrnjacka-Banja-Vrabac-Gočko

Naša zemlja učestvovala je na tom takmičenju u periodu od 1978. do 1982. godine, kao i 1990. godine kada je nastao vrabac Gočko koji je danas predmet pažnje I obožavanja turista, kao i njihovo omiljeno mesto za slikanje. Na Platou kod vrapca smeštena je i centralna karnevalska bina, a s desne strane reke su mnogobrojni kafići i restorani. Karneval ima svog maskotu čiji je ime Iščašen zbog izlaska iz čaše pune mineralnom vodom i zbog karnevalskog „iščašenja“. Kako se Gočko može kupiti u vidu suvenira, vrlo je verovatno da će mu se maskota Iščašen pridružiti da zajedničkim snagama simbolizuju Vrnjačku Banju. Sa suvenirom u obliku vrabca kući se vraćaju mnogi turisti, kupuju više suvenira jedan zadržavaju za sebe dok ostale poklanjaju rođacima i prijateljima, raduju se deca ali odrasli, vrabac Gočko svakom izmami osmeh na lice.
Dragog vrabca Gočka krase tradicionalni srpski opanci i šajkača. Opanci su tradicionalna srpska obuća, naš nacionalni simbol, njihov oblik varira od kraja do kraja Srbije, napravljeni su od teleće kože ili od svinjske kože i obavezan su deo naše narodne nošnje. Šajkača srpska nacionalna, izvorno vojnička kapa, napravljena od materijala šajak koji je zaslužan za njen naziv. I opanak i šajkača važni su elementi srpske tradicije, danas retko viđeni, pa je zato Gočko pored folklora koji zahteva narodnu nošnju ponos Srbije koji čuva našu tradicionalnu nošnju od zaborava, podesećujući nove geracije na našu staru narodnu nošnju i njenu lepotu. Ovaj jedinstveni vrabac koji je predmet divljenja turista, godinama u samom centru Vrnjačke Banje dočekuje sve posetioce pružajući im da Banju pamte i po nečemu drugačijem, nečemu što će ih podsetiti na svoje korene.

gocko -v banja
Iako je Vrnjačka Banja bogata raznim lokacijama koje privlače pažnju, i pored jake konkurencije vrabac Gočko se je uspešno izborio za svoju titulu jednog od najposećenijih mesta u Banji čineći da se svi turisti vraćaju kući sećajući se njega, čuvajući sliku ili više njih sa Gočkom. Najkupovaniji suvenir je svakako suvenir u obliku vrabca koji posetioci Vrnjačke Banje kupuju i čuvaju u svojim domovima kao lepu uspomenu, pa tako Gočko ne samo u Banji već i u mnogim domovima, glavni je ukras koji je tu da poželi srdačnu dobrodošlicu. Ova skulptura vrbaca godinama je ulepšavala i ulepšavaće Banju svojim kranje simpatičnim izgledom, pa ako niste dosad posetili Vrnjačku Banju imajte u vidu i posetu Gočku koji će na vas ostaviti veliki utisak, spremite fotoaparat i slikajte se sa ljubaznim vrabcem koji će vas podestiti na našu tradiciju.