Udruzenje roditelja dece ometene u razvoju-URDOUR

urdour

Od 2006. godine u Vrnjačkoj Banji postoji Udruženje roditelja dece ometene u razvoju skraćeno URDOUR. Ovo udruženje je osnovano na inicijativu roditelja, cilj udruženj je se deci i odraslim licima ometenim u mentalnom razvoju i njihovim porodicama pruži šansa da osete da je njihov život vredan, vazan i značajan, kao i da oseste da neko brine o njima, a kroz raznovrsne aktivnosti i vidove podrške lokalne zajednice. Udruženje roditelja dece ometene u razvoju raspolaže prostorom od 130 m gde se realizuju svakodnevne aktivnosti.

Balkanski fond za lokalne inicijative je kroz program Aktivne zajednice dodeljivao donacije za devet projekata u vrednosti od 2.963.086 dinara. U tih devet projekta spada i Udruženje roditelja dece ometene u razvoju – URDOUR iz Vrnjačke Banje. Ovaj program podržavaju Fond braće Rokfeler, Čarls Stjuart Mot Fondacija, Balkanski fond za demokratiju i Kooperativa holandskih fondacija za centralnu i istočnu Evropu.

Udruženje roditelja dece ometene u razvoju učestvovalo je i na Sajmu socijalne zaštite u Beogradu na kome su se na jednom mestu predstavili svi oni koji se bave slučnom problematikom odnosno svi oni koji su pružaoci socijalne zaštite. Na Sajmu je bilo 130 izlagača, tom prilikom predstavilo se je i Udruženje roditelja dece ometene u razvoju koje je imalo svoj štand. Sajam socijalne zaštite je bila odlična prilika da se ukrste sva znanja kao i iskustva iz ove oblasti, ali takođe da se ostvare kontakti i saradnje. Udruženje roditelja dece ometene u razvoju iz Vrnjačke Banje predstavilo je svoj program rada i radove svojih korisnika. Predstavljeni su radove od gline i drveta, to su radovi koje su deca pravila tokom održavanja raznih radionica u udruženju.

Udruženje roditelja dece ometene u razvoju u nedostatku invalidskih kolica se je obratilo Crvenom Krstu sa molbom za donaciju jednih invalidskih kolica. Nakon čega je brižljivi Crveni krst obezbedio kolica, cena invalidskih kolica se kreće od 35.000 do 80.000 dinara. Crveni Krst Vrnjačka Banja i Udruženje roditelja dece ometene u razvoju saradjuju dosta dugo i uspešno, pravi su primer dobre saradnje. A na obostrano zadovoljstvo ova dosadašnja njihova saradnja se nastavlja i u narednom period kako bi se omogućila potrebna pomoć onima kojima je potrebna.

Udruženje roditelja dece ometene u razvoju URDOR iz Vrnjačke Banje svake godine radi po istom principu, nema nekih bitnijih izmena. Na evidenciji udruženja se sada nalazi 26 korisnika bez obzira što je maksimalni broj koji se prima 20, osećajno udruženje ne može odbiti decu kojima ova vrsta druženja od velikog značaja. Gotovo stalni broj njih koji dolazi na radionice i druženja je oko 16. Međutim, napravljene su i oformljene dve grupe sa kojima se radi kako bi se što više pažnje moglo posvetiti svakom od njih. Takođe imaju i edukativne radionice, ali i radionice u kojima se radi na njihovom osamostaljivanju koje su veoma bitne za njih. Ovakva vrsta pomoći i druženja njima mnogo znači, jer se osećaju prihvaćeno i imaju mogućnost napredka.

Roditelji su uvideli značaj postojanja za njihovu decu ovakvog društva i baš na njihovu inicijativu je društvo I otvoreno, ovo društvo vredno radi, deca imaju priliku da se bave kreativnim radom, da se osećaju prihvaćenim u društvu što je veoma bitno. Osećaj korsnosti je neprocenljiv, a oni zahvaljući udruženju prave razne radove od gline i dreveta, što ih uveseljava, druže se sponatano, aktivni su, brižni roditelji su se ujednili i svojoj deci omogućili uslove za razvoj. Edukacija dece ometene u razvoju je takođe bitna, bez obzira na stanje u kojem se oni nalaze neophodno je pružiti deci odgovarajuću edukaciju, a već pomenute radionice u kojima se radi na osamostaljivanju dece su obavezne i važne, kao I druge vrste rada sa njima. Zahvaljući radionicama ova deca ostvaruju dobre rezulate, imaju razlog za radost, imaju volju za napredak, pa su samim tim su i njihovi najbliži srećniji i motivisaniji za rad sa njima.