Udruzenje zenski centar “Milica”

udruzenje milica

Ženski centar Milica je dobrovoljno, nevladino neprofitno udruženje iz Vrnjačke Banje, koje je osnovano 02.02.2010. godine kako bi se unapredio položaj žena u lokalnoj zajednici.

Za osnivanje udruženja zaslužne su žene lečene od carcinoma, naravno uz nesebičnu pomoć sugrađanki. Kao glavnu aktivnost udruženje ima pružanje psihološke podrške obolelima od karcinoma i naravno njihovim porodicama kako bi na što lakši način prevazišli probleme koje imaju. Sa ciljem da se pruži pshihološka pdrška obolelima i njihovim porodicama formirane su: Pričaonice, tj. grupe samopomoći, koje vode žene koje su lečene od carcinoma, Psihološko – kreativne radionice u kojima se kroz kreativni rad i razgovor podstiče osećaj korisnosti kod obolelih žena i individualna i grupna psihološka savetovališta. Ženski centar Milica stalno vrši i edukaciju o prevenciji, faktorima rizika, organizujući javne tribine, manifestacije i skupove.

Neki od projekta koje je realizovalo ovo udruženje su: 2010.god. Formiranje savetovališta za žene obolele od karcinoma, 2011.god. Kreativne radionice duše i tela i dan ljubičastih marama, 2012.god. Čašom zdravlja do dostojanstvenijeg života.

Ženski centar Milica je pokrenuo akciju za prikupljanje sredstava za nabavku ultrazvučnog aparata, za potrebe Doma zdravlja Dr Nikola Dzamić, kojih u Srbiji ima malo, a od neprocenjivog značaja su za zdravlje ljudi. Kako bi se prikupila sredstva organizovani su koncerati pod nazivom „ Dobar zvuk za ultrazvuk“, zatim manifestacija „Vaskršnje jutro“ i „Igra ljubičastih leptira“. Svake godine povodom Svetskok dana borbe protiv karcinoma dojke tradicionalno se organizuju manifestacije čiju su učesnici predškolske ustanove, škole, udruženja, kulturno – umetnička društva… Ženski centar Milica održava svake godine Božićno druzenje u prostorijama Vile Mostar, tom druženju su prisustvuju prijatelji, članovi i gosti udruženja. Udruženje Ženski centar Milica slavi slavu Sveti Petku, povodom tog događaja seče se slavski kolač i proslavlja se slava na adekvatan način. Sveta Petka kao zaštitnica žena, svetiteljka koja je pomagala bolesnima i siromašnima je s razlog uzeta za slavu ovog udruženja koje nesebično pruža podršku i pomoć onima kojima je potrebna.

Udruženje Ženski centar Milica je postalo članica Nacionalne asocijacije lečenih od raka NALOR. To članstvo u jednoj takvoj asocijaciji je velika čast za ovo udruženje, članstvo je ujedno priznanje za rad i trud koji je uložen od strane Ženskog centra Milica. Jedno od važnih zbivanja je da je nakon višemesečne saradnje došlo i do potpisivanja protokola između Udruženja roditelja dece ometene u razvoju URDOR iz Vrnjačke Banje i Ženskog centra Milica. Cilj ove saradnje je poboljšanje uslova i aktivnosti ciljnih grupa ovih udruženja.

Dekorativne čaše zdravlja koje su rađene u radionicama ručnih radova i delo su članica udruženja Ženski centar Milica, imale su za cilj da pomognu ženama obolelim od kancera dojke da povrate osećaj korisnosti i da dobiju odgovarajuću podršku prilikom prolaska kroz težak period života. Prilikom izrade tradicionalnih suvenira u savremenom ruhu, koji su rađeni zavreme radionice starih zanata koje je organizovalo udruženje, tom prilikom su žene iz Vrnjačke banje obolele od karcinoma dojke su se osposobile da izrađuju dekorativne i upotrebne predmete i na taj način su povratile osećaj korisnosti i prihvaćenosti, pored toga su stekle mogućnost da kroz kućnu radinosti poboljšaju svoju materijalnu situaciju. Podrška sugrađana nije izostala, ali pristna je bila i podrška lokalne samouprave, vodećih privrednih i medijskih kuća. Članice udruženja Ženski centar Milica su posebno ponosne na “čašu zdravlja” nastalu u okviru radionica, one su čaše za kiselo – vruću vodu sa jednog od sedam mineralnih izvora u Vrnjačkoj Banji divno ukrasile su heklanim i kožnim torbicama. Značajna i uvek neophodna finansijska podrška koju je udruženje za ove aktivnosti dobilo od Balkanskog fonda za lokalne inicijative kroz program Aktivne zajednice, ohrabrila je i podstakla udruženje Ženski centar Milica da nastavi da planira dalje aktivnosti i da napreduje.

Predsednik udruženja je diplomirani inženjer mašinstva Vesna Bondžić, dok je podredsednik udruženja spec ginekologije i akušerstva dr Vesna Maličanin.

Udruženje Ženski centar Milica je pokretač brojnih humanitarnih akcija, žene ovog udruženja su jake i sposobne žene kojim se na životnom putu javio problem koji su one kao takve uspešno prevazišle i nastoje da pomognu i drugim ženama koje se suočavaju sa istim problemima.