Turizam

sport

Vrnjačka Banja je najveća, najpoznatija i najlepša banja Srbije, ona je tradicionalno veoma privlačan turistički centar za odmor i rekreaciju. Ona ima dugu lečilišnu tradiciju pa je i to jedan od razloga zbog kojih je podećena u tako velikom broju.

Vrnjačka Banja se nalazi u centralnoj Srbiji na oko 200 km udaljenosti od Beograda, ona povezana sa svim krajevima Srbije. U okolini Vrnjačke Banje se nalaze planine kao što su Kopaonik, Željin, Stolovi i obližnji Goč što je dodatno čini turistički privlačnom. Povoljna klima koja je umereno kontinentalna, pravi je melem za sve one koji se nalaze u banji i prija svima, i mlađim i starijim generacijama.

Vrnjačka Banja raspolaže sa sedam mineralnih izvora, od kojih se četiri izvora se koriste za terapije, što je je jedan od razloga zbog kojih je banja posećena, jer voda sa banjskih izvora pomaže kod lečenja šećerne bolesti, oboljenja žuči, mnogih bolesti organa za varenje…

Kako je Vrnjačka Banja turističko mesto neophodno je da raspolaže sa dovoljnim brojem smeštajnih kapaciteta, ona raspolaže sa preko 15.000 ležaja, od kojih se oko 4.500 nalazi u hotelima, pansionima i apartmanskim naseljima, 850 ležaja je u zdravstvenom centru i oko 10.000 ležaja se nalaze u domaćoj radinosti. Kako bi se različiti ukusi i potrebe zadovoljili u banji postoje hoteli visoke kategorije koji u svojim sadržajima imaju zatvorene bazene, kongresne dvorane i razne sportske sadržaje. Tursitčka delatnost Vrnjačke Banje je zaslužna ta razvoj i drugih privrednih grana u njoj. U toku cele godine, a najviše za vreme letnje turističke sezone, banja turistima nudi izuzetno bogat, sadržajan i raznovrstan kulturno – zabavni program, a brojni sportsko – rekreativni objekti i tereni pružaju vrlo povoljne uslove za rekreaciju, a pored toga su i pogodni za sportske pripreme.

Brojne vile koje se nalaze u Vrnjačkoj Banji zasenjuju posetioce, dvorac kraljevskog namesnika Belimarkovića je građen u stilu poljskih vila severne Italije, a danas služi kao kulturni centar i kao galerija, danas funkcioniše pod imenom Zamak kulture. A po lepoti gradnje se zapažaju kuće koje su smeštene na Čajkinom brdu, dok se na vrhu ovog uzvišenja nalazi se crkva rođenja presvete Bogorodice koju je 1856. godine podigao Jeftimije Popović. Ove građevine su predmet obavanja turista i nešto u čemu svi turisti uživaju.

bogatstvo

Jedan od zaštitnih znakova Vrnjačke Banje je simpatični vrabac Gočko sa opancima i šajkačom na glavi. Skulptura vrabca je smeštena u samom centru, Gočko je omiljen mlađim ali starijim generacijama, a fotografisanje sa njim skoro da je obavezno, svi žele da se slikaju sa njim.

Za vreme turističke sezone, tj. u letnjim mesecima Vrnjačka Banja posetiocima nudi izuzetno bogat i sadržajan kulturno – zabavni program. U julu je aktuelan Vrnjački karneval koji podrazumeva šetnju gradom, razna takmičenja, sportske susrete, maskembal i druge zabavne programe. I još niz drugih manifestacije koje dodatno privlači turiste u Vrnjačku Banju.

Jedan od simbola Vrnjačke Banje je i Most ljubavi koji je obložen masom katanaca, on se nalazi kod čuvenog restorana Švajcarija u centru banje. Ovaj most je na izgled običan most, međutim on je sa svojom tužnom pričom postao simbol Vrnjačke Banje. Most ljubavi se vezuje za priču Nade i Relje koji su se sastajali baš na tom mostu, Mostu ljubavi. Sa početkom Prvog svetskog rata, Relja koji je bio oficir Srpske vojske, mora je da ode u boj, on se više nije vraćao, oženio se sa lepom grkinjom i zaboravio Nadu. Nada je čekala Relju do poslednjeg dana svog života, ali on se nije vratio. Zato su i mnoge devojke, tajno noću počele da dolaze na most njenih uzdisaja i katancima “zaključavaju” srca svojih momaka. Inspirisana ovom pričom Desanka Maksimović je napisala jednu od svojih najlepših ljubavnih pesama Molitva za ljubav.

U Vrnjačkoj Banji je razvijen dentalni turizam i sportski turizam, a ima tu prostora za još dosta napredka, u banji postoji veliki broj zanimljivih mesta koje se mogu posetiti, zbog kojih turisti dolaze u banju. Ono zbog čega turisti najviše dolaze u banju jeste odmor i rekreacija, a u Vrnjačkoj Banji se može odsesti u raznim smeštajnim objektima u zavisnosti od ukusa i finansija, a takođe postoje adekvatni objekti za rekreaciju, a i sama priroda banje je pogodna za rekreaciju.

Vrnjačka Banja je turistički atraktivno mesto u kome svako može naći za sebe po nešto, zbog toga je i tako posećena, a nastoji se da se raznovrsni sadržaji stalno dopunjavaju kako bi se turisti stalno interesovali za banju.