Privreda

modne kuce

Vrnjačka Banja spada u privredno razvijenije opštine Srbije, poznato je da je glavna privredna grana u Vrnjačkoj Banji turizam. No trurizam iziskuje paralelno postojanje i razvijenost i drugih privrednih grana, zbog potreba turista za vreme boravka u banji, ali i samih meštana. Turizam predstavlja temelj banjske privrede, na njemu počiva razvoj drugih privrednih grana. Potrebe turizma su s vremenom razvile industriju, zanatstvo, trgovinu, poljoprivredu, građevinu, saobraćaj, kulturu, nauku, saobraćaj, zdravstvo…

Za privredu Vrnjačke Banje od važnosti su sledeća preduzeća: Artinjan preduzeće za preradu drveta, Agencija Kraguljac koja se bavi instalacijom i servisom računara, obukom korisnika, programiranjem, izradom sajtova i njihovim održavanjem, Dekor stil radionica za izradu metalne galanterije, Beli Bor preduzeće za proizvodnju i preradu drveta, Auto – prevoz Vrnjačka Banja je autobuska firma koja ima linije ka brojnim destinacijama u Srbii i dalje, Modna kuća Elegant, Balint preduzeće za proizvodnju i promet opreme za pakovanje i preradu hrane, Voda Vrnjci je preduzeće za flašarinje mineralne vode, Deco d. o. o. je preduzeće za promet, inženjering, projektovanje i izvođenje elektro intalacija, Boban Komerc je preduzeće za trgovinu prehrambenih proizvoda, Unikat projektovanje i proizvodnja unikatnog nameštaja od drveta, Izdavačka kuća PROLOG, Pekara Raž proizvodnja hleba, peciva i drugih proizvoda od brašna, Interklima je preduzeće za promet, inženjering, projetovanje I izvođenje građevinskih, termo, elektro, gasnih I hidrotehničkih instalacija, uređaja I postrojenja, Metalotitan proizvodač opreme od kiselootpornih, vatrootpornih prohrona i titana, Vila Lenka 2 koja spade u jedn od najboljih privatnih smeštaja u Vrnjačkoj Banji…

lekovite vode

Mineralna voda Vrnjci je važan i poznat proizvodni subjekat Vrnjačke Banje. 1970. godine je krenuo sa radom pogon za flaširanje mineralne vode koji je tada imao jednu proizvodnu liniju kapaciteta 4500 boca na sat. Voda Vrnjci se lako probila na tržište, pa je bilo potrebe za novim proizvodnim kapacitetima, te je 1973. godine započeta izgradnja nove fabrike koja je završena 1974.godine. ATP Morava ili kako se nekada zvao Autoprevoz svoju najveću ekspanziju u razvoju saobraćaja doživljava krajem 80-ih godina tada je obnovljen vozni park modernim visokoturističkim autobusima. Modna kuća Todor je važan priverdni činilac Vrnjačke Banje, osnovana je 1989. godine. Todor zapošljava oko 200 radnika u fabričkom pogonu u Vrnjačkoj Banji i oko 600 radnika u kooperativnim pogonima širom zemlje. Ova modna kuća stalno ostvaruje uspehe, u mnogim gradovima Srbije otvaraju se njeni maloprodajni objekti. Glavni cilj modne kuće Todor je probijanje na Evropsko i Ameriko tržište, to je ono na čemu kompanija radi, uz to ona sarađujuje važnim imenima iz sveta mode kao što je Beneton.

Prema podacima iz 2005. godine se može zapaziti da je 13,2% ukupno aktivnih preduzeća Raškog okruga bilo aktivno u Vrnjačkoj Banji. Baš te godine je u lečilištu poslovalo 281 preduzeća, od kojih je 248 bilo u privatnoj svojini, dok su 18 preduzeća bila u društvenoj svojini, a ostala preduzeća su bila u mešovitoj svojini. Na privredni rast i razvoj Vrnjače Banje imala su trgovačka i prerađivačka preduzeća, ta preduzeća zapošljavaju ukupno 55,5%, od broja ukupno zaposlenih lica u Vrnjačkoj Banji i raspolažu sa 38 % sredstava. Ova preduzeća zajedno ostvaruju 70,5 % od ukupnog prihoda, 78,4 % dobiti i 98,7 % prihoda iz izvoza. Za vreme perioda od 2000. godine do 2005. godine stopa zaposlenosti u banji beležila rast, a prema podacima iz 2009. godine ukupan broj zaposlenih u Vrnjačkoj Banji iznosio je 8568, od kojih su procentualno 42,6 % žene. Vrnjačka Banja ima povoljnu klimu što je imalo povoljan uticaj na razvijanje što većeg broja firmi. Od banki u banji postoje filijale i ekspoziture sledećih banaka: Banka Intesa, Aik Banka, Agro banka, Credy banka, Eurobank EFG, Komercijalna banka, NLB, Vojvođanska banka, Unicredit bank Srbije, Societe Generale bank, Čačanska banka.

Vrnjačka Banja je opština koja je stalno u razvoju, sa svojim velikim privrednim potencijalom ima tendenciju da stalno napreduje, što se i očekuje u narednim periodima. Novi, mladi i obrazovani ljudi ambiciozni i željni dokazivanja sve više ostvaruju uspehe baveći se nekom od privrednih grana koje su razvijene u Vrnjačkoj Banji.