Park

parkovi

Parkovi, ukrasi svakog grada, bogati šarolikim cvećem, starim drvećem u čijim masivnim stablima ispisani su godovi koji su prikaz godina njihovog boravka u parku, drvene klupe koje čekaju umorne prolaznika tu su ispričane mnoge prče, u parkovima inspiracija nikad nejenjava.

Park Vrnjačke Banje obiluje biljnim životom, tišina i zvuci prirode koji krase park pružaju odmor svim čulima. Inspirativni svet parka privlači sve ljubitelje prirode, one koji vole duge šetnje i zanimljive razgovore. Tu se pričaju priče, rađaju se nove inspiracije, a osim zvuka prirode može se čuti i radosna dečja graja. Svako od godišnjih doba donosi parku novu draž, jesenja idila budi nostalgiju, uspavana lepota zima nudi spokoj, veselo i razdragano proleće sa svojim živopisnim bojama i mirisima koje nosi uveseljava svakog, a za vreme sunčanog leta park pruža zaštitu od toplih zraka dok uživamo u lepoti njegovog cveća i drveća.

U parku ćete napuniti baterije, pobeći od svakodnevice i montonije koju dnevna rutina donosi, opijajući se mirisima najrazličitijeg cveća, odmarajući oči u zelenilu, šetati se stazama čiji putevi vode duž Vrnjačke rečice. U tim čarima uživali su nekada Desanka Maksimovć, Ivo Andrić, Maksim Gorki kao i mnogi drugi.

Pre više od jednog veka poznati baštovani tog vremena zasadili su i oblikovali su veliki broj biljaka. Park ima značajnu ulogu u razvoju Vrnjačke Banje, jer pored svih turističkih ponuda koje banja nudi park pruža mogućnost za odmor u sredini koja je mirna i puna prirodnih vrednosti.

Parkovi Vrnjačke Banje zauzimaju veliku površinu oko 77 hektara. Centralni park zauzima površinu od oko 47.332 kvadratnih metara, park nedavno je obnovljen a smešten je na prostoru između Termomineralnog kupatila i dečijeg igrališta, u njegovoj centralnoj zoni nalaze se cvetne leje. Centralni park je estetski lepo oblikovan i opremljen bogatim dendrofondom i zelenilom. Park poseduje različite vrste drveća, najviše listopadnog i četinarkog drveća, u njemu se mogu videti i retke egzotične vrste (japanska trešnja, kanadska smrča, bodljikava smrča, žalosna vrba, žalosna sofora i druge). Neka stabla su stara čak od 110 do 120 godina. U cilju da se zadrže retke i upčatljive forme klasičnog francuskog stila nekim vrstama drveća krune se orezuju u obliku geometriskih formi. Brojne staze su opremljene klupama za sedenje i odmor.

priroda

Čajkino brdo ili Crkveno brdo, je drugi deo parka Vrnjačke Banje u kome se mogu videti izuzetni primerci hrasta i cera oni predstavljaju prave spomenike prirode. Na ovom brdu se nalazi vrnjačka crkva, a vitalno drveće se nalazi oko crkve. Čajkino brdo zauzima dominantan položaj u centru Vrnjačke Banje. Drvoredi Vrnjačke Banje zasađeni su lipama čiji je životni vek kratak od 60 do 80 god. Drvored od Snežnika do ušća Lipovačke u Vrnjačku reku dug je 1,5 km, on povezuje tri mineralna izvora i glavno je šetalište. Park-šume su deo kompleksa parkskog zelenila Vrnjačke Banje, to su delovi šume planine Goč i pružaju lepu dekorativnu i estetku vrednost banji. Svi ovi kompleksi zajedno čine jednu celinu i svi oni čine park Vrnjačke Banje koji svojim položajem i sadržajem privlači veliki broj posetilaca.

U saradnji sa JP Borjak-om Turistička organizacija Vrnjačke Banje je realizovala projekat obeležavanja biljnih vrsta u parkovima. Banja je bogata dendroflorom kojoj je potrebna nega i zaštita. Stabla Crnog bora su stara čak oko 300 godina i pod zaštitom su države kao spomenik prirode, tu su i dve Sekvoje koje spadaju u red najvišeg drveća na Zemlji. Zahvaljujući ovom projektu biljke su postale uočljivije.

Parkovske skulpture duž korita Vrnjačke reke predstavljaju savremena dela jugoslovenskih i svetski poznatih vajara, najpoznatije skulpture u banji su Vrabac sa opancima i šajkačom i skulptura devojke.

U okviru vrnjačkog parka nalazi se Japanski vrt, koji je izgrađen zahvaljujući donacijom Japana i sredstvima lokalne samouprave. Vrt je obogatio Vrnjački park jednom novom kulturnom sadržinom, u sredini vrta je malo jezero sa ostrvcem, čajna kućica,a na brdu mali kaskadni vodopad i most. Ovo je drugi Japanski vrt u Srbiji, prvi se nalazi u Beogradu.

Svojim položajem i sadržajima park Vrnjačke Banje je centar okupljanja posetilaca i izaziva oduševljenje kod svih turista. Izobilje autohtonih vrsta koje se ističu svojim dekorativim karakteristikama pružaju posetiocima parka uživanje u njihovim vrednostima, a minuti ili sati provedeni u parku su od neprocenljivog značaja.