Noć muzeja

najpoznatije lokacije u vrnjackoj banji

U Vrnjačkoj Banji se svake godine održava manifestacija Noć muzeja koja se takođe održava još u 40 države u Evropi i to u isto vreme kad i u banji. Noć muzeja kao i svake godine počinje 19. maja, održava se u Zamku kulture koji je uvek otvoren za one koji vole kulturu i kulturna dešavanja.

Noć muzeja podrazumeva muzejske i galerijske postavke, to su dani u kojima uživaju oni koji vole i cene umetnost, a tih dana umetnost dobija novu notu, postaje zabavnija nego inače. Za vreme Noći muzeja u Vrnjačkoj Banji okupljaju se istaknuti umetnici, istoričari umetnici, zatim sociolozi kulture, kao i svi oni koji se bave ili vole kulturu. Cilj ovih dešavanje jeste da se kreativne inicijative afirmišu, da se za kulturne i umetničke vrednosti zna i da se shvati njihov značaj. Tokom trajanja Noći muzeja nisu aktuelne samo klasične umetnosti, već modernije performance, odvijaju se i koncerti, kao i raznovrsne radionice. Za vreme ove manifestacije vrata Zamka kulture su otvorena od 07:00 h pa sve do 22:00 h, ulaznice se ne naplaćuju što nije slučaj sa drugim gradovima Srbije i Evrope. To je idealna prilika za sve one koji žele da osete duh kulture, vide postavke muzeja, uživaju u umetnosti prošlosti…

u srbiji

Vrnjačka Banja neguje kulturna dešavanja, te je Noć muzeja samo jedna od mnogobrojnih manifestacija koje se dešavaju pod njenim okriljem. Kraljica srpskog turizma uspešno svake godine organizuje Noć muzeja, a kako je ulaz besplatan to je savršena prilika za mnoge koje zanimaju kulturna dešavanja. U muzeju se čuvaju i izlažu najrazličitije umetnine. Zavičajni muzej Vrnjačke Banje se nalazi u Zamku kulture tj. Zamku Belimarković kako ga još neki nazivaju koji se sagrađen između 1882. i 1887. godine. Ovaj dvorac je namenski građen za generala Jovana Belimarkovića, za njegovu gradnju je korišćen beli mermer i ponos je Vrnjačke Banje, pa je pravo zadovoljstvo posetiti muzej jer se radi o neverovatnoj građevini. Zavičajni muzej ima izložbeni prostor u kome se održavaju mnoge izložbe, koncerti, predavanja, dramski kolaži letnje škole kao i promocije knjiga. A za vreme Noći muzeja je posećeniji više nego inače, tada zainteresovanost za njega raste, a besplatan ulaz je dodatna motivacija za sve one koji su imaju želju da ga posete i možda učestvuju u dešavanjima koji se u njemu odvijaju tokom Noći muzeja.