Najpoznatije lokacije

hram

Vrnjačka Banja poseduje veliki broj lokacija koje se mogu posetiti, medju najpozantijim su: Mineralni izvori (Topla voda, Jezero, Snežnik, Slatina, Borjak, Vrnjačko vrelo i Beli izvor), Most ljubavi, Zamak kulture, Vrnjački park, Japanski vrt, Hram rođenja presvete Bogorodice, Luna park Obilić…

Vrnjački mineralni izvori otkriveni su još u dalekoj prošlosti, a u banji se nalaze najposećenija banjska lečilišta u našoj zemlji. Banja ima čak sedam izvora mineralnih voda, to su: Topla voda, Jezero, Snežnik, Slatina, Borjak, Vrnjačko vrelo i Beli izvor. Izvori Topla voda, Jezero, Snežnik i Slatina se kostite kao terapije kod lečenja: šećernih bolesti, bolesti žučne kese i žučnih puteva, čira u želudcu i dvanaestopalačnom crevu, hroničnog zapaljenja creva i želudca, bolesti bubrežne karlice, mokraćne bešike i raznih drugih bolesti. Izvor Topla voda je smesten u centru banje, Jezero se nalazi u banjskom parku, Snežnik u zoni Vrnjačke reke, dok se Slatina nalazi u zoni Lipovačke reke. Kako u Srbiji postoji veliki broj nažalost obolelih od gore pomenutih bolesti izvori su stalno posećeni, no ne samo od strane obolelih već i zdravih ljudi koji se brinu o svom zdravlju.

Jedna od najposećenijih lokacija u Vrnjačkoj Banji je svakako Most ljubavi koji ljubavni parovi posećuju kako bi katanac na kojem su svoja imena ispisali okačili na ogradu mosta i bacili ključ od katanca u reku, u nadi da će njihova ljubav večno trajati. Za ovaj most se vezuje legenda o učiteljici Nadi i srpskom oficiru Relji, a Desanka Maksimović je ispisala stihove svoje pesme „Molitva za ljubav“ inspirisana njihovom pričom. Na Mostu ljubavi se svake godine 14. februara povodom Dana zaljubljenih održava takmičenje „Poljubi me“, takmičenje beleži veliku posećenost. Svakog dana postioci banje zastanu na ovom mostu impresionirani brojem katanca koji se na na njemu nalazi.

voznja vrnjacka banja

Zamak kulture nalazi se na padini iznad Toplog izvora, on pored Hrama rođenja presvete Bogorodice spada u najstariji i ujedno najreprezentativniji gradjevinski objekat Vrnjačke Banje. Zamak kulture ili zamak Belimarković kako ga neki zovu po Jovanu Belimarkoviću i njegovim naslednicima koji su u njemu ziveli, proglašen je kulturnim dobrom i nalazi se pod upravom ustanove Kulturni centar Vrnjačke Banje. Zamak kulture je jedinstvena instucija kao galerija, muzej, muzička dvorana i akademija umetnosti, obuhvata veliki broj izložbi, muzičkih i dramskih programa.

Vrnjački park je bogat biljnim životom, jedno je od mesta koje posetioci Vrnjačke Banje nikako ne mogu i ne žele zaobići. Uživaju u tišini i zvucima prirode koje park donosi. Vožnja fijakerom kroz Vrnjački park je jedan od omiljenih ugođaja posetilaca. U okviru parka se nalazi i Japanski vrt koji je izgrađen 2011. god.

Japanski vrt u čijoj se sredini nalazi jezerce sa ostrvom, statuom orla, čajnom kućicom, kaskadnim vodopadom i mostom. Vrt je izgrađen zahvaljujući donaciji Japana, prostire se na 3.000 kvadtratnih metara. Radi se drugom japanskom vrtu u Srbiji, prvi se nalazi u Beogradu.

Hram rodjenja presvete Bogorodice posvećen rodjenju presvete Bogorodice, hram je podigao Hadži Jeftimije Popović , protojerej iz Vrnjačke Banje 1834. godine za vreme vladavine kneza Miloša Obrenovića. Hram je dogradjivan dva puta, prvi put 1396. i drugi put 1973. godine, do hrama se dolazi kamenim stepenicama. Hadži Jeftimije Popović je u njemu služio 47 godina, sahranjen je sa južne strane hrama, gde se može videti njegova nadgrobna ploča.

Luna park Obilić najzanimljiviji deci i mladima, u njemu se možete zabaviti na velikom ringišpilu, igraonici, autodromu,brukomeli, karuseli, velikom toboganu Pevac i voznji na enterprise-u. Luna park Obilić se nalazi na samoj Promenadi u neposrednoj blizini mineralnog izvora Jezero.

U Vrnjačkoj Banji se mogu videti divne gradjevine, vile koje datiraju iz vremena Karađorđevića i Obilića koje plene svojom lepotom i neobičnom arhitekturom, stara banjska kupatila… ne možete šetati banjom a da ne zastanete i divite se onom što se nalazi u Vašem okruženju, lokacija za posetiti ima mnogo, a na Vama je da odlučite u kojoj od njih ćete uživati.