Manifestacije i kulturna dešavanja

karneval

Manifestacije i kulturna dešavanja su česta u Vrnjačkoj Banji, neke od najpoznatijih i najposećenijih su: Vrnjačke kulturne svečanosti, Karneval, Festival filmskog scenarija, Love fest, Beer fest, Manifestacija najduži poljubac za dan zaljubljenih, Banjsko kulturno leto, Noć muzeja, Festival cveća, Festival meda, Festival narodne muzike…

Kulturni centar Vrnjačke Banje je javna ustanova iz oblasti kulture, centar poseduje bioskopsko – pozorišnu dvoranu, ali i Zamak kulture sa galerijskim i muzejskim prostorom, kao i Amfiteatar sa 1500 sedišta.

Jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija u Srbiji održava se u Vrnjačkoj Banji pod nazivom „Vrnjačke kulturne svečanosti„. Ova manifestacija traje 100 letnjih dana, sačinjavaju je vrhunski programi iz oblasti književnosti, pozorišnog, filmskog, televizijskog i muzičkog stvaralaštva, likovne delatnosti, izdavaštva i muzeologije i to: Medjunarodni festival klasicne muzike, Književno leto, Pozorišni dani srpskog teatra, Festival likovnog stvaralaštva…

Međunarodni festival klasične muzike se i pored mnogobrojnih koncerata u Vrnjačkoj Banji održava, u okviru festivala se održava i pedagoški program sa kursevima violine, ali i kamerne muzike.

Književno leto predstavlja program iz oblasti književnog stvaralaštva a čine ga književni portreti istaknutih pisaca, promocije knjiga, književnih regija i gradova Srbije, književnih manifestacija i dobitnika književnih nagrada, ali i tribine na aktuelne teme iz istorije, društvenih nauka, politike, filozofije, teologije…

Pozorišni dani srpskog teatra svojim posetiocima prikazuju revijalne predstava iz repertoara pozorišta Srbije, posetioci imaju mogućnost da vide hit premijere, dramsku klasiku i avangardu, glumačke portrete, velikane dramske književnosti ali i mnoge druge programe.

Festival likovnog stvaralaštva ima za cilj da predstvai skup izložbi, akcija i manifestacija u oblasti likovne delatnosti. Ovaj festival čine programi koji su izložbenog karaktera i likovnih akcija poput Centra za savremenu grafiku, Festival pejzaža, Program sinteze, Letnja akademija za likovno stvaralaštvo, Vajarski simpozijum i Bijenale Jugoslovenke skulpture u pleneru.

karnevali

Festival filmskog scenarija se održava u avgustu na letnjoj pozornici u Vrnjačkoj Banji. Za vreme festivala vrši se prikazivanje, vrednovanje i nagradivanje scenarija filmova tekuće godišnje filmske produkcije, u to vreme se dešava i Simpozijum o scenariju, kao i Letnja škola filmske dramartugije.

Love Fest se od 2007.godine održava na Letnjoj pozornici u Vrnjačkoj Banji. Love Fest okupi više od 5000 ljudi i to samo za dve večeri. Ovaj festival gaji kulturu elekronske muzike, prvo veče je orjentisano na techno muziku, a drugo veče za house zvuk.

Karneval uz Guču i Exit predstavlja najveću turističku manifestaciju u Srbiji, on okupi preko 200000 posetilaca u Vrnjačkoj Banji. Karneval se održava u julu tada Vrnjačka Banja postaje jedna velika scena na kojoj se održava veliki broj maskenbala, festivala izložbi, koncerata, pozorišnih predstava, sportskih dešavanja… Svake godine sve više vrnjački karneval okuplja učesnike i posetioce iz Srbije, ali i inostranstva.

Svake godine se na Dan zaljubljenih održava se takmičenje pod nazivom „Poljubi me“ na Mostu ljubavi u sledećim kategorijama: najduži poljubac, najstariji par i najatraktivniji par. Ovo takmičenje okupi veliki broj postioca, a ponajviše zaljubljenih parova koji žele da učestvuju u takmičenju u Vrnjačkoj Banji tog dana.

Beer fest je od najmlađih festivala čiji je domaćin Vrnjačka Banja. Prvi Beer Fest u Srbiji koji je realizovan van Beograda bio je u Vrnjačkoj Banji. Festival se održava početkom jula, na svoju pozornicu je dovodio imena poput Zvonka Bogdana, grupe Negativ, grupu Ritam Nereda, Kikija Lesandrića, Atomskog skloništa, Odjile, Van Goga, Osvajača, Garavog sokaka, Dejana Cukića, Sarsa, Beogradskog sindikata, ali i mnoge DJ-eve. Beer fest se održava na fudbalskim terenima Sportskog centra “Raj” u Vrnjačkoj Banji sa programom koji počinje u 18:00h i traje čak do 04:00h izjutra.

Noć muzeja je manifestacija koja se održava se u isto vreme u 40 država Evrope. Ova manifestacija se održava u Zamku kulture u Vrnjačkoj Banji , a ulaznice se ne naplaćuju, pa tako svi ljubitelji kulturnih dešavanja mogu prisustvovati ovakvom dešavanju.

Brojne su manifestacije koje se održavaju u Vrnjačkoj Banji, neosporan je kvalitetan program koji Banja neguje. Manifestacije i kulturna dešavanja svake godine okupljaju veliki broj posetioca u Vrnjačku Banju, baš zbog svojih raznovrsnih programa koji podmiruju najrazličitije ukuse, te se svi zainteresovani za Vrnjačku Banju i banjska dešavanja mogu slobodno uputiti u nju za vreme ovakvih događaja jer se sigurno neće pokajati.