Manifestacija najduži poljubac

najduzi poljubac

Vrnjačka Banja je magnet za turiste, jedan od pokazatelja toga je i manifestacija najduži poljubac koja se se odvija na Dan zaljubljenih na svima poznatom Mostu Ljubavi. Ova manifestacija kao i mnoge druge banjske manifestacije s godinama sve više dobija na popularnosti, pa se tako broj učesnika iz godine u godinu povećava.

Svake godine se 14. februara na Dan zaljubljenih na Mostu ljubavi u Vrnjačkoj Banji tradionalno održava takmičenje Poljubi me, nagrade se dodeljuju u kategorijama najduži poljubac , najstariji par i najatraktivniji par . Organizator ovog takmičenja je svake godine Turistička organizacija Vrnjačke Banje. Vrnjačka Banja postaje simbolično mesto za proslavljanje Dana zaljubljenih, baš zbog Mosta ljubavi, vožnje fijakerom, banjskog parka… ali i zbog same manifestacije Poljubi me. Ova manifestacija je prvi put bila organizovana 2009. godine, a ideja je proistekla iz saznanja da je Vrnjačka Banja česta destinacija zaljubljenih parova. Tog dana je Most ljubavi ukrašen balonima koji su sačinjavaju srce zarad zaljubljenih koji prisitvuju ili učestvuju u takmičenju. Ova manifestacija podrazumeva i zabavni program gde postioci mogu uživati u muzici, hrani i piću.

Most ljubavi je važno obeležje Vrnjačke Banje, njen simbol, gotovo svi znaju za Most ljubavi. Postoji legenda koja potiče iz doba Prvog svetskog rata, ona je se odnosi na učiteljicu Nadu i oficira Relju I njihovu veliku ljubav o kojoj se je pričalo. Most ljubavi je bio njihovo omiljeno stajalište, pa je to ono što Most ljubavi značajno razlikuje od ostalih banjskih mostova. Ova ljubav je nažalost imala tužan kraj, sa dolaskom rata Relja odlazi u Grčku kao oficir kraljevske vojske kako bi se borio. Tamo se zaljubljuje u lepu Grkinju, nakon čega ostavlja učiteljicu Nadu, koja je bila slomljena, teško joj je pao njihov rastanak. Čekala je svog Relju, ali on joj se nije vratio, danas mnoge devojke sa željom da sačuvaju svoju ljubav na katancu ispisuju svoja imena, potom ga zaključavaju katanac za ogradu mosta i ključ bacaju u reku. Ova legenda je bila zaboravljena, međutim kada je Desanka Maksimović čula za ovu priču, napisala je jednu od svojih najlepših ljubavnih pesama Molitva za ljubav koja je posvećena upravo priči Nade i Relje.

Oni koji učestvuju u takmičenju imaju prilkiku da osvoje vredne nagrade, nagrade dobija par koji se najduže ljubi na Mostu ljbavi, zatim najstariji par i najatraktivniji par. Rekord u najdužem poljupcu za sada iznosi 1 h, 8 min. i 44 sec. Gosti I takmičari dolaze iz cele zemlje, svake godine se ova manifestacija otvara stihovima pomenute pesme Desanke Maksimović koj nosi naziv Molitva za ljubav, a inspiracija za nastanak pesme bili su upravo učiteljica Nada i oficir Relja i njihova ljubavna priča koja se je završila neslavno.

Ukoliko i vi želite da dođete I provedete vreme u Vrnjačkoj Banji baš 14. februra na Dan zaljubljenih, iskoristite priliku I učestvujete u ovoj manifestaciji. Most ljubavi je lako prepoznati, od ostalih banjskih mostova se razlikuje po katancima koje je nemoguće ne primetiti ima ih na desteine hiljada. A katance možete kupiti u obližnjim radnjama ili kod prodavaca pored mosta. Poželjno je rezervisti mesto u hotelu pre samog dolaska u banju, jer je za vreme ovog dana velika gužva u Vrnjačkoj Banji , pa kako ne bi nešto vaše planove poremetilo poželjno je da na vreme odaberete mesto u kome ćete boraviti. Inače manifestacija. Najduži poljubac je i medijski proraćena zbog svoje popularnosti I broja ljudi koji učestvuje na samom takmičenju. Kako bi atmosfera bila još lepša i bolja svake godine se angažuje neko od pevača kako bi dodatno zabavio postioce banje. Manifestacija Najduži poljubac koja se odvija na Dan zaljubljenih je nešto što se ne treba propustiti, uputite su Vrnjačku Banju i doživećete nešto novo i drugačije.