KUD Izvor

folk-lor

Kulturno umetnička društva su značajna za celu Srbiju, naravno i za Vrnjačku Banju koja neguje tradicionalana dobra i prave vrednosti. Kako je ovakva vrsta društva rasporstanjena u zemlji i Vrnjačkoj Banji postoji više ovakvih društva, jedno od njih je i KUD Izvor koje je od velikog značaja pre svega za njegove članove a potom i za banje. U KUD-u Izvor stiču se umeće igre naših narodnih kola, ali se takođe i stiču znanja o našoj kulturi I običajima. Za vreme časova tj. proba kulturno umetničkog društva Izvor detaljno se pristupa našim narodnim kolima.

KUD Izvor, naravno i KUD Abrašević redovno učestvuje na raznim susretima KUD – ova Srbije i dijaspore koji se održavaju u Vrnjačkoj Banji i šire. Kulturno umetničko društvo Izvor je često orgnaizator manifestacija koje se dešavaju u Vrnjačkoj Banji, a na tim manifiestacijama dolaze KUD – ovi Srbije i dijaspore, te je lepo druženje i dobar provod zagarantovan. Kako su susreti kulturno – umetničkih društava lepa prilika za razmenjivanje iskustava i prikazivanje pripremljenih i uigranih koreografija redovno se organizuju, nažalost zbog finansijske krize tj. nedostatka finansijskih sredstava, takvi susreti nisu toliko česti koliko bi voleli da jesu sami članovi KUD – a. KUD Izvor se maksimalno zalaže da našu tradiciju i svoje umeće igranja narodnih igara prenese na decu te s toga organizuje dečji festival folklora pod nazivom Razigrano Proleće, ova manifestacija je revijalnog karaktera. Po završetku svake tačke vrši se podela zahvalnica i priznanja, kao i poklona. Za vreme Vrnjačkog karnevala koji je jedna od najvećih turističkih maninfestacija koje se održavaju u našoj zemlji jedan od obaveznih učesnika je i KUD Izvor koji svojim igračkim umećem na adekvatan način predstavlja Vrnjačku Banju koja je domaćin te važne i zapažene manifestacije. Zalaganje kulturnog umetničkog društva Izvor doprinosi tome da se folkori Srbije i dijaspore dodatno interessuju za dolazak u banju, oni se oduševljavaju ne samo druženjem već i gostoprimstvom vrnjčana i lepotama Vrnjačke Banje. Pravo je zadovoljstvo gledati KUD – ove kako nastupaju u banji, oni motivišu mlade da se zainteresuju za ovu vrstu igre koja se godinama prenosi s kolena na koleno.

kulturna umetnicka drustva

Imajući u vidu svu dobrobit koju sa sobom nosi postojanje ne samo KUD – a Izvor ili KUD – a Abrašević, već i ostalih KUD – ova Srbije i šire, mnogi mladi se učlanjuju ne bi li oni nastavili da čuvaju našu tradiciju igrajući narodne igre, jer su baš narodne igre te koje su prikaz duhovne i kulturne prošlosti našeg naroda. Te se iz tog razloga trebaju čuvati i vrednovati KUD – ovi poput Izvora jer su od velikog nacionalnog značaja, a baš zahvaljući njima uspevamo da očuvamo naše tradiconalne vrednosti. Vrnjačka Banja s ponosom na svakoj manifestaciji uključuje svoja kulturno umetnička društva jer neguje duh srpske tradicije i prave vrednosti. Sam folklore nam pomaže da igre koje su se prenele predanjem bolje shvatimo i na taj način shvatimo i stvaralaštvo prošlog vremena.

Kulturno umetničko društvo Izvor je generacije i generacije naučilo karakeristikama kola, o načinu kretanja kola, ali i o mnogim drugim stvarima. KUD Izvor svoje postojanje opravdava pored svega navedenog i zbog svog velikog angažovanja, raznih putovanja i gostovanja u čitavoj Srbiji, a i šire. Na taj način oni ne prezentuju samo Srbiju, naš narod i tradiciju, već i samu Vrnjačku Banju koja ima mnogo toga za pokazati i u kojoj se ima šta videti. A kako je Vrnjačka Banja na dobrom glasu radoznali članovi drugih KUD – ova sa zadovoljstvom žele da posete našu kraljicu banja u kojoj zaista uživaju.

Srbija je zemlja koja nastoji da očuva prave vrednosti svog naroda, a najbolji primer za to su upravo kulturno umetnička društva koja na sponatan način uspeju da adekvatno prezentuju ono što se je vekovima prenosilo na mlađe, a to su naše narodne igre koje je pravo zadovoljstvo videti u izvođenju nekih od KUD – ova. A kulturno umetničko društvo Izvor kao i mnoga druga društva je jedan veseli, razigrani tim sačinjen od različitih generacija koji zrači svojom pozitivnom energijom i ostavlja trag gde god da ode.